Tyra-løft skriver Danmarkshistorie: to Eiffeltårne løftet på 12 sekunder
Total nedtager over sommeren alle platformene på Tyra-feltet. Der skal i alt fjernes gamle platforme med en vægt på 50.000 ton, eller hvad der svarer til vægten af syv Eiffeltårne.
Tyra-feltet er kerneinfrastruktur for dansk naturgas, da mere end 90% af den naturgas, der produceres i den danske Nordsø, behandles og sendes til land gennem Tyra-feltets platforme. Genopbygningen af Tyra forventes at koste 21 milliarder danske kroner, hvilket er den største olie- og gasinvestering nogensinde i den danske del af Nordsøen. Investeringen skal sikre fortsat produktion af naturgas mindst 25 år efter genåbningen af det nye Tyra i 2022.
Morten Hesselager Pedersen, Projektdirektør for Tyra-genopbygningen, siger; ”Vi har forberedt nedtagningsarbejdet i fem år, og det er imponerende at se, hvordan vores planlægning kulminerer på få sekunder, da Pioneering Spirits kæmpe kræfter løfter Tyra-feltets hovedplatform svarende til to Eiffeltårne. Det er første gang i Danmark, at vi laver så tungt et løft, og det sker endda 225 kilometer ude på Nordsøen. Med løftet veloverstået har vi gjort plads til det nye højteknologiske Tyra, som vi forventer vil producere med et 30% lavere klimaaftryk.”
Øget sikkerhed
Pioneering Spirit har til opgave at løfte de to hovedplatforme – de integrerede beboelses- og procesplatforme på Tyra Øst og Tyra Vest – om en del af nedtagningsarbejdet for at gøre plads til det nye genopbyggede Tyra, som forventes at stå færdigt i 2022.
Oprindeligt blev platformene samlet af flere mindre stykker ude på havet, men ved at bruge Pioneering Spirit til nedtagningen kan hele platformen løftes af i ét enkelt løft og herefter transporteres til land.
”Vi bruger den nyeste teknologi og teknik for at genopbygningen udføres sikkert og bæredygtigt. Ved at løfte platformen af i ét samlet stykke flytter vi hele arbejdet med at nedbryde platformene ind på land, hvor det er nemmere og mere sikkert at arbejde sammenlignet med 225 km ude på havet,” forklarer Morten Hesselager Pedersen.
De to hovedplatforme leveres hos Modern American Recycling Services’ (M.A.R.S.) genanvendelsesværft i Frederikshavn. Total forventer, at mere end 95% af platformene kan genanvendes.
Stort forberedelsesarbejde
I 2019 lukkede produktionen og gaseksporten fra Tyra-feltet, og siden da har et stort forberedelsesarbejde været igang for at gøre platformene klar til at blive taget ned.
”Vi er nået hertil takket være et tæt samarbejde med vores lokale partnere og leverandører for at planlægge og forberede nedtagningsarbejdet. Siden gaseksporten blev lukket sidste år har mere end 750 offshorefolk arbejdet ude på Tyra-feltet for at rengøre og klargøre platformene til nedtagningen,” siger Morten Hesselager Pedersen.
Første del af nedtagningsarbejdet blev afsluttet i juni, hvor de mindre platforme på feltet blev fjernet af verdens største kranskib Sleipnir og krævede millimeter præcision, fordi platformbenene skal genbruges i det nye genopbyggede Tyra. Total forventer, at anden del af nedtagningen, som udføres af Pioneering Spirit, bliver afsluttet i august.
FOTO KAN DOWNLOADES HER:
- Morten Hesselager Pedersen
- Pioneering Spirit og Tyra Øst hovedplatformen
- Pioneering Spirit forbereder Tyra Øst løft
- Pioneering Spirit løfter Tyra Øst hovedplatformen
- Pionering Spirit sejler væk efter Tyra løft
FAKTA OM PIONEERING SPIRIT
- Pioneering Spirit ejes af Allseas, som er tildelt hovedkontrakten for nedtagning og genanvendelse af de to hovedplatforme på Tyra-feltet; beboelses- og procesplatformene Tyra Øst og Tyra Vest
- Skibet er 477 meter svarende til 6 Boeing 747s
- 124 m bredt, og med et dæk svarende til 6 fodboldbaner
- Skibet har plads til 571 personer
- Max hastighed på 14 knob
- Ballast kapacitet på 700.000 ton eller 280 olympiske swimming pools
- Over 2.800 km kabler, tre gange distancen fra Rotterdam til København
FAKTA OM TYRA-GENOPBYGNINGEN
- Total er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC – et partnerskab mellem Total (43,2%), Noreco (36,8%) og Nordsøfonden (20%).
- En genopbygning af Tyra-feltet er nødvendig på grund af naturlig nedsynkning af kridtreservoiret efter mange års produktion, som har ført til, at platformene er sunket ca. 5 meter over de seneste 30 år. Dette har reduceret afstanden mellem havet og platformenes dæk.
- Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og eksport af mere end 90% af naturgassen produceret i den danske Nordsø. Produktion og eksport fra feltet blev lukket i september 2019.
- Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; Genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende platformben på seks platforme, som vil få nye overdele (topsites); samt en helt ny procesplatform og en helt ny beboelsesplatform.
- Det ventes, at Tyra vil nå en topproduktion svarende til 60.000 tønder per dag efter 2022, hvilket repræsenterer naturgasforbruget svarende til 1.5 millioner danske husstande.