Skip to content

27/03/2019 Press release

Innovativt partnerskab øger offshore sikkerheden og sparer millioner

Specialudviklet robot erstatter manuelt, dyrt og risikofyldt arbejde offshore.

Total, operatør af de danske olie- og gasaktiviteter i Nordsøen og Esbjerg virksomheden SubC Partner har i et innovativt samarbejde udviklet en ny robot, den såkaldte Jacket Crawler. Opfindelsen revolutionerer måden, hvorpå man inspicerer, renser og fjerner platformenes stålkonstruktioner nær havoverfladen. Crawleren er fjernstyret og erstatter det risikable, manuelle og stærkt vejrafhængige arbejde, der normalt udføres af højt specialiserede dykkere og offshore mandskab. Et job dykkere beskriver ”som at arbejde i en vaskemaskine”. Crawleren øger offshore sikkerheden og sparer Total millioner af kroner. Innovationsprojektet er indstillet til en prestigefyldt innovationspris i Total.

Udviklingen af robotten er foregået i et samarbejde mellem Total og SubC Partner som led i genopbygning af Tyra-feltet, der netop nu finder sted i den danske del af Nordsøen. Den omfattende investering på 21 milliarder kroner i et nyt topmoderne Tyra-anlæg er helt afgørende for at kunne sikre en fortsat sikker og stabil leverance af naturgas til Danmark i de kommende årtier. Genopbygningen sker, fordi de nuværende platforme sammen med havbunden er sunket cirka seks meter over de seneste 30 år.

Vi har arbejdet sammen med SubC Partner tidligere og kontaktede dem for at høre, om de kunne undersøge tykkelsen af Tyra platformenes struktur i bølgezonen, hvor den er allermest udsat. Denne type arbejde sker normalt med dykkere eller ved at bruge mandskab, der iført fuldt sikkerhedsudstyr klatrer ned og udfører arbejdet hængende i reb. Det var sådan hele innovationsprojektet med SubC Partner startede for lidt over et år siden,” fortæller Morten Hesselager Pedersen, VP og Head of Tyra Redevelopment hos Total.

De to partnere ledte samtidig efter løsninger, der kunne øge sikkerheden og reducere mængden af manuelt arbejde i og tæt på vandet.

Vi vendte tilbage med et konkret forslag om at udvikle en fjernstyret robot og derfra gik dialogen om, hvordan den kunne se ud, og hvordan den kunne løse de samme opgaver. Total var med på ideen, og vi havde den første prototype klar blot fire måneder senere. Udover at fjerne marinebelægninger og måle tykkelsen på stålkonstruktionen, blev crawleren hurtigt videreudviklet til også at kunne save og fjerne overflødige dele af strukturen nær havoverfladen”, fortæller Tonny Klein CEO og Partner hos SubC Partner.

SubC Partner har stået for den konkrete udvikling i tæt sparring med Total, som også har finansieret projektet. Der er gennem hele forløbet tænkt store tanker og ud af boksen, hvilket førte til den endelige løsning.

Vi er glade for samarbejdet med Total, ikke mindst fordi de i hele processen har haft fuld tillid til at lade os løbe med ideen. Selve sparringen og tiltroen til vores formåen har været afgørende for projektets succes, fortæller Tonny Klein og fortsætter:

Med denne crawler robot er disse offshore opgaver blevet både nemmere, billigere og hurtigere at løse, og samtidig mere sikkert og kontrolleret. Planen er nu med de første gode erfaringer at bringe robotten videre ud i verden, og det glæder vi os til.

Også hos Total er begejstringen stor:

Innovation er en central byggeklods for vores konkurrencedygtighed, og crawleren er resultatet af ingeniør-teamets kreativitet, gåpåmod og flair for at udfordre den måde, vi gør tingene på. Det er et godt eksempel på, hvordan innovation bidrager til udførelsen af projektet og dermed i sidste ende også til at sikre Danmarks forsyningssikkerhed af olie og gas. Samtidigt øger opfindelsen sikkerheden og reducerer vores omkostninger markant,” fortæller Morten Hesselager Pedersen.

Som at arbejde i en vaskemaskine

Normalt udføres denne type arbejde manuelt, for eksempel når man inspicerer og udfører arbejde på offshore platformenes nederste konstruktioner, som befinder sig i den såkaldte ’splash-zone’ tæt på vandoverfladen. Her er strukturen ekstra sårbar, fordi kontakten med havvandet øger risikoen for korrosion af stålet. Det manuelle arbejde i den nederste zone er risikofyldt og kan kun udføres, når bølgerne er under en halv meter. Og det er de sjældent på Nordsøen. Dykkerne sammenligner det ofte med at arbejde i en vaskemaskine, hvor de både skal kunne holde sig fast, men samtidigt undgå at komme i klemme under strukturdelene.

Vi var tidligere afhængige af et stort set-up, som kostede mange penge i udstyr, mandskab og supportskibe. Samtidigt var vi afhængige af godt vejr, fladt vand og et stort forberedelsesarbejde med mange ressourcer involveret. Robotten klarer det hele nu. Vi er alle med god grund stolte over det endelige resultat, fordi det løser så mange udfordringer på én gang. Derfor har vi også indstillet projektet til en innovationspris i Total, som vi selvfølgelig håber på at vinde,” slutter Morten Hesselager Pedersen.

 

Fakta om Jacket Crawler robotten

 • SubC Partner i Esbjerg har udviklet Jacket Crawleren på fire måneder
 • Total har finansieret udviklingen og har deltaget i hele forløbet
 • Den første prototype er siden tilpasset, og SubC råder i dag over fire crawlere
 • Crawleren kan udvikles og skræddersyes til forskellige opgaver
 • Crawleren udfører primært rengøring af materiale, skæring af stålkonstruktioner, monitorering og diverse målinger via ultralyd i områder, der er risikable, kostbare og svære at arbejde manuelt i
 • Crawleren har to kløer, ligesom en fugl der sidder på en ledning
 • Den kan rotere 360 gr. og har 12 hjul med indgreb, der hver trykker 500 kg
 • Onshore træning er en vigtig del før offshore implementering
 • Betjeningen af crawleren kræver et specialiseret team af fem medarbejdere offshore
 • Crawleren kan arbejde i op til 2,5 meter bølger og kan arbejde både i dagslys og nat samt sommer og vinter

Fakta om Tyra feltets genopbygning

Tyra-feltet har fungeret siden 1984 og er under genopbygning frem mod 2022. Kridtlaget under feltet er sunket i takt med, at gassen i undergrunden er blevet hentet op produceret. Det medfører en risiko for, at store bølger kan nå helt op og ramme selve platformen. Genopbygningen består af flere dele. Der skal installeres nye platforme, men samtidig skal dele af feltet genanvendes og derfor renoveres.Dette foregår ved, at de gamle topsides løftes af, hvorefter man forlænger platformens ben med cirka 13 meter, hvorefter de nye topsites sættes på. Til sammen betyder renoveringen, at afstanden ned til havoverfladen øges tilstrækkeligt til, at platformene kan opereres sikkert i de kommende årtier.

*******

Om SubC Partner:

SubC Partner er et privatejet selskab med base i Esbjerg. SubC Partner leverer integrede løsninger til offshore sektoren inden for både den vedvarende energisektor og olie- og gas industrien – fra havbund og op. SubC har en lang historik med levering af omkostningseffektive og innovative løsninger, som er skræddersyet til den enkelte kundes behov. Virksomheden blev etableret i 2006 og er i dag ejet af Tonny Klein (CEO) og Rune Værndal (COO).

 

Om Total i Danmark:

Total er den største olie- og gasoperatør i Danmark. Den danske olie- og gasindustri blev grundlagt for mere end 50 år siden. Den danske olie og gas udvinding gør sig i dag klar til et nyt kapitel med den Total-ledede genopbygning af Tyra-feltet og dets tilhørende gas infrastruktur. Olie blev først opdaget i den danske del af Nordsøen i 1967. Den kommercielle produktion begyndte i 1973. I 2018 blev der i Denmark produceret omkring 97.000 tønder olie og 334 millioner standard kubikfod gas per dag. Totals tilstedeværelse i Danmark blev cementeret med købet af Maersk Oil i 2018, samt overtagelsen af operatørskabet af DUC. Konsortiet er ansvarlig for over 85% af Danmarks olieproduktion og 97% af landets gasproduktion, og er dermed en vigtig bidragsyder til Danmarks økonomi, energiforsyning, og beskæftigelse.

Total i Danmark indgår i Total gruppen, som har 100.000 medarbejdere og opererer i mere end 130 lande.

 

Mere information om Jacket Crawler robotten: 

 • SubC Partner: Tonny Klein, CEO, M: +45 2616 9277
 • Total: Susanne Tolstrup, media relations, M +45 3172 0144